vineri, 6 iunie 2014

ÎN LINIA ÎNTÂI


Acest concept nu este unul nou. El a existat dintotdeaua în mintea celor care au condus popoarele. Pentru a-şi proteja propriile comunităţi, realizări şi bogăţii, voit sau conjunctural, s-a încercat ca luptele, bătăliile, războaiele, care presupun mari distrugeri umane şi materiale să aibă loc cât mai departe de propriile teritorii.
Asta putem observa la marile campanii militare duse de Alexandru Cel Mare, când în Macedonia şi Grecia veneau doar imensele bogăţii capturate în cuceririle din Asia. Apoi Imperiul Roman a procedat la fel. Pe cât a fost posibil marile războaie de cucerire trebuiau de fapt să protejeze "Cetatea Eternă" şi sub pretextul civilizării "barbarilor" au fost create provincii "tampon" între imperiu şi aşa zisa "lume barbară". Un asemenea rol avut şi Dacia după cucerirea de către romani.
Această politică a înfiinţării "eşaloanelor înaintate" care să protejeze nucleul imperiului, o regăsim la toate imperiile lumii antice şi evului mediu de pe întregul cuprins al pamântului, din Europa până în Asia sau America. Aşa a procedat şi marele Napoleon care a protejat, cât a putut, teritoriul Franţei şi a dus multe războaie pe teritoriul altor neamuri.
Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Ţarist au procedat la fel prin cuceriri, prin războaie şi-au creat zone "tampon", ţări vasale care să le protejeze de impactul direct al altor imperii.
Şi Hitler a procedat la fel în secolul XX. Şi-a protejat teritoriul Germaniei, unde s-a dezvoltat o puternică industrie militară care a susţinut războaiele ce urmau să aibă loc, prin extinderea zonelor tampon din jurul ţării de origine. A se vedea Austria, Cehia, Polonia, Franţa, Olanda etc.
Este binecunoscut din istorie că nivelul de trai al oamenilor din nucleul imperiului, din centrul imperiului, era mult mai ridicat decât în restul imperiului. Aici se strângeau cele mai multe bogăţii şi implicit aici se dezvoltau cultura, ştiinţa, religia, ceea ce făcea ca aceste centre să atragă ca un magnet "minţile luminate" ale vremii. Aici se găseau resursele pentru punerea în aplicare a ideilor novatoare. Aşa s-a întâmplat, de fapt, cu marile centre din Europa de azi: Atena, Roma, Paris, Madrid, Berlin, Moscova, Constantinpol (Istambul).
Secolul XX nu a adus nimic nou la aceast concept, cum ar fi fost firesc într-o evoluţie milenară. După al doilea Război mondial când Europa s-a polarizat între Vest şi Est, lupta pentru supremaţie nu s-a sfârşit. Imperiul URSS şi-a constituit o zonă "tampon", un scut, faţă de imperiul occidental, constituit tacit şi care a dus permanent un război economic, ideologic, mediatic împotriva estului.
România, ca moştenitoare a Daciei, a fost permanent la confluenţa marilor imperii şi marilor interese geostrategice. Este meritul poporului nostru că a rezistat, în decursul mileniilor, atâtor încercări de cotropire şi atâtor puteri ale lumii care au dorit să le fim vasali.
Vrând nevrând, România s-a trezit ca făcând parte, aşa cum spuneam, din scutul care să protejeze imperiul URSS de Occident.
Timp de aproape 45 de ani România a fost condusă, cu bune şi rele, după tiparul aplicat în imperiul URSS. Altfel nici nu se putea în acele condiţii geopolitice. Încercările Ungariei sau Cehoslovaciei, de a devia de la linia trasată de Moscova, imediat au fost anihilate, iar cele două ţări au fost aduse la acelaşi numitor comun. Şi pe atunci s-a făcut multă "vâlvă" în cealaltă tabără, în celălalt imperiu "al lumii libere", cu încălcarea "drepturilor internaţionale". Dar numai atât, pentru că înţelegerea dintre cei mari prima.
Mutări, aşa zise "nepermise" au mai fost făcute şi de cealaltă parte a "cortinei de fier", peste ocean, a se vedea Nicaragua sau Panama, dar au fost anihilate în baza aceloraşi înţelegeri între cei mari.
Occidentul care a beneficiat de sprijinul permanent şi substanţial al SUA, imperiu care are o politică clară de ducere a războaielor cât mai departe de teritoriul propriu, după obţinerea victoriei împotriva URSS, a format un nou imperiu, cel al Uniunii Europene. Acest imperiu s-a format prin războiul modern economic şi nu cel al armelor.
România după destrămarea "lagărului comunist" a fost nevoită să schimbe barca şi să insiste să fie primită la "masa bogaţilor", adică să intre în imperiul Uniunii Europene.
Doar naivii pot avea iluzii că noi, românii, vom fi primiţi la "masa bogaţilor". Mai sunt şi cei care sunt plătiţi să ne convingă de acest lucru. Aşa cum scrie şi în Biblie, cei ca noi, mă refer la categoria de ţară, vom beneficia doar de "firimiturile care cad de la masa bogatului".
Şi astfel România a devenit tot zonă "tampon" între vest şi est, tot un scut, dar acum îndreptat astfel încât să apere imperiul Uniunii Europene.
După marea euforie a victoriei Occidentului asupra URSS din anii '90 care a adus un plus în nivelul de trai al occidentalilor, prin extinderea pieţelor de desfacere a produselor lor spre est şi prin eliminarea produselor autohtone industriale sau agricole, ceea ce a dus la dispariţia industriei şi agriculturii din marea majoritate a regiunilor ţării noastre, a urmat practic subjugarea politică şi economică a ţării. S-a mers pe principiul "demolezi şi apoi construieşti". Dar acest principiu are consecinţe deosebit de dramatice pentru o mare categorie de oameni din ţara noastră. Aşa s-a ajuns ca oamenii să meargă cu sutele de mii să câştige bani din munci pentru "foştii sclavi" în ţările puternic industrializate: cules de căpşuni, cules de ceapă, îngrijire bătrâni etc. Vedem din ce în ce mai mult cum creşte nemulţumirea occidentalilor pentru acesti aşa zişi "emigranţi", prin aparitia şi propulsarea pe scena politică europeană a partidelor extremiste. Ei nu doresc să importe sărăcia de la noi. Au nevoie doar de "creiere luminate" medici, ingineri, muzicieni, olimpici internaţional etc.
Sintagma "exploatare a omului de către om" abia acum îşi arată adevaratele faţete. Pentru mine, până acum aceasta era o metaforă folosită în literatură sau în propagandă.
În ţara nostră nu se face politică, ci este o "joacă" a unor oameni care nu pot să facă nimic in afara tiparului transmis de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială. Au fost înfiinţate mai multe partide, doar ca să avem partide, a se vedea PNG, PPDD etc. Doctrinele partidelor de la noi sunt atât de amestecate, că atunci când vin la putere, indiferent dacă sunt de dreapta, de centru sau de stânga, nu se observă nici o modificare în acţiunea lor. Ele pun în aplicare directivele trasate de alţii. Singura doctrină aplicată este cea a apărării intereselor personale. Politica dusă de "aleşii" noştri se aseamănă foarte mult cu joacă unor copii de la grădiniţă supravegheaţi de educatoare. Dacă apare un conflict între copii intervine urgent educatoarea. Aşa şi în viaţa politică românească, la orice mic conflict, indiferent de voinţa poporului, intervine "supervisorul" care aduce "liniştea".
Duhul războiului a fost dezgropat şi în apropierea graniţelor noastre, ca o consecinţă a marilor schimbări ale situaţiei mondiale de la începutul secolului XXI. "Banii nu mai produceau bani" şi atunci a fost nevoie de schimbări. Schimbări care au dus la căderea "lagărului comunist", la intervenţia în Iugoslavia, în Irak, Afganistan, Egipt, Libia.
 Criza din Ucraina, care este o consecinţă directă a situaţiei din Siria, nu prea bine orchestrată de unii "păpuşari" prin urmările sale, în care mor oameni nevinovaţi, care au trăit atâţia ani împreună, scoate în evidenţă cât de binevoitori sunt mulţi care doresc să ne ajute militar, noi fiind în prima linie. A se vedea avioanele din Canada şi SUA, navele militare din Franţa şi SUA etc, etc. Se vorbeşte de baze permanente ale NATO pe teritoriul nostru. Pentru ce, noi nu avem armată ? Se pune întrebarea "Mai este nevoie de armata naţională dacă vin alţii să ne apere de duşmani ?"
Dar după părerea mea noi nu vrem să cucerim pe nimeni şi nimeni nu ne-a declarat război. Nu ştiu de ce conducătorii noştri fac declaraţii referitoare la situaţia din Ucraina, mult mai accide decât conducătorii Germaniei, Franţei sau poate nu ştiu eu că ţara noastră a depăşit nivelul de dezvoltare al acestora. Dar Germania şi Franţa au interese mult prea mari ca să nu supere prea tare aşa zisul "adversar" din est, Rusia.
Este însă evident că industria militară mondială trebuie revigorată, trebuie alocaţi mai mulţi bani pentru înarmare şi atunci se inventează scenarii, doar că aceste scenarii se pun în practică cu preţul multor vieţi omeneşti şi de cele mai multe ori cad victime cei nevinovaţi. Sau poate ne-am înmulţit prea mult pe această planetă şi nu se găsesc alte soluţii decât de genul conflictelor din Ucraina.
După cum ştim Istoria clarifică multe din aspectele trecutului. Fapte petrecute acum 100 de ani ies la lumină fără a ţine seama de interesele contemporanilor. Aşteptăm să mai trecă 100 de ani sau măcar vreo 50 de ani, ca să aflăm adevărul zilelor noastre.

 Şi când te gândeşti că totul este legat de destin.



 Grigore ROSNITCHE  (Puiu din Udeşti)                                              31.05.2014 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu